Tiedonhaku 2 - Googlen Käyttö

Huomautus: Tämä on kaksiosaisen artikkelin toinen osa. Ensimmäinen osa keskittyi tiedon tarkkuuteen ja luotettavuuteen. Voit lukea sen täältä.

Googlen tehokas käyttö

Googlen hakukoneella on monia erityisominaisuuksia joilla voidaan parantaa hakutuloksien tarkkuutta. Moni ei tiedä paljoakaan siitä miten googlen haut toimivat. Ymmärtämällä googlea ja muita hakukoneita paremmin, helpotat tiedonetsintääsi huomattavasti.

Helpottaaksesi oppimista on suositeltavaa, että avaat uuden välilehden ja kokeilet esiteltyjä hakuja. Voit myös kokeilla hakujen toimivuutta toisissa hakukoneissa, kuten duckduckgo tai bing.

Googlen Hakuominaisuudet

Perushaku

    Esim: maailmansota lentokoneet

Perinteisen haun tekiessäsi google esittää ensisijaisesti tuloksia, jotka sisältävät jokaisen hakusanan. Jos yhtään tulosta ei löydy, jossa esiintyy kaikki hakusaant, google saattaa esittää tuloksia joista yksi tai muutama hakusana on jätetty pois. Tällöin hakutulosten alapuolelle ilmestyy teksti, joissa google kertoo puuttuvat hakusanat. Google voi myös muuttaa sanojen kirjoitusmuotoa lievästi. Esimeriksi "kirjaston" voi muuntua helposti muotoon "kirjasto" jos Googlen mielestä se on parempi hakusana.

On myös mainitsemisen arvoista, että hakutuloksissa suositaan usein sivuja, joiden otsikoissa ja nettiosoitteessa mainitaan käytetyt hakusanat.


Lainausmerkit

    Esim: "häntä rakastin paljon"

Lainausmerkkien käyttö palauttaa tuloksia, joissa lainatut sanat esiintyvät juuri siinä muodossa ja järjestyksessä, kuin ne on kirjoitettu hakuun. Tämän takia se on erityisen hyvä esimerkiksi lyriikoiden hakuun. Edellämainittu esimerkki nyt löytyisi ilman lainausmerkkejäkin, mutta jos muistaa vain muutaman peräkkäisen sanan vähemmän tunnetusta laulusta, on lainausmerkit eryityisen käteviä. Lainausmerkkien käyttö estää myös Googlea muuttamasta sanojen muotoa.

Jos et muista yksittäistä sanaa, tai sanan tarkkaa muotoa voit jättää sen pois asteriskilla *.

    Esim: juice leskinen "häntä * paljon"

Huomaa myös, että eri hakumuotoja voidaan yhdistellä keskenään!

    Esim: juice leskinen "häntä rakastin paljon"

Tämä pätee myös kaikkiin jatkossa esiteltäviin ominaisuuksiin, joten voit luovasti kokeilla eri yhdistelmiä.


Miinusmerkki

    Esim: "häntä rakastin" -paljon

Miinusmerkki jättää hausta pois kaikki tulokset, joissa miinustetut sanat esiintyvät. Jos halusit esimerkiksi etsiä jotain muuta tulosta, missä esimerkin Juicen sanat "häntä rakastin" esiintyvät, muttet etsinyt juicen kappaletta, on miinusmerkit erityisen hyödyllisiä.

Huom: Ennen myös plusmerkkiä pystyi hyödyntää hauissa, mutta google otti sen pois käytöstä vuonna 2014. Plus merkkiä voi siis nykyään käyttää normaalina hakusanana. Esim: C++, Google+, +kortti jne.


site:

    Esim: site:www.iltasanomat.fi irak

"Site" operaattoria käyttäessäsi haku sisältää vain tuloksia annetusta nettiosoitteesta. Yllämainittu esimerkki siis tässä tapauksessa toisi Iltasanomien uutisia, joissa mainitaan Irak. Operaattori voidaan myös yhdistää miinusmerkkiin:

    Esim: -site:www.iltasanomat.fi irak uutinen

Tämä haku jättäisi pois kaikki Iltasanomien artikkelit, mutta sisältäisi muita uutisia Irakiin liittyen.


inurl:

    Esim: inurl:iltasanomat.fi -site:iltasanomat.fi

"Inurl:" toimii melkein samalla tavalla, kuin "site:". Tämän operaattorin toiminta ei kuitenkaan rajoitu yhdelle sivustolle, vaan palauttaa kaikki tulokset jotka sisältää haetun termin. Tässä tapauksessa ylempi esimerkki antaa siis tulokseksi kaikki sivut, minkä osoitteessa esiintyy "iltasanomat.fi", mutta mitkä eivät ole iltasanomien omilla sivuilla. Sellaisia sivuja on yllättävän paljon, ja yleensä ne ovat jonkinlaisia diagnostiikkasivuja.


filetype:

    Esim: geometria filetype:pdf

Tämä hakusana etsii tietyntyyppisiä tiedostoja. Pdf tiedostomuotoa etsimällä löytää erityisen hyvin kirjoja ja muita tekstijulkaisuja. Tällä tavoin voi myös rajoittaa kuvahaun kuvat tiettyyn muotoon, esim filetype:gif palauttaa enimmäkseen animoituja kuvia.



Muita Googlen ominaisuuksia

Googlella pystyy tehdä paljon muutakin, kuin pelkästään hakea tietoa. Tässä osiossa on esitelty googlen parhaat piilotetut ominaisuudet.


Matematiikka

    Esim: 55 eur * 0,85

Kirjoittamalla hakuun matemaattisia laskuja voit laskea ne näppärästi googlella. Tämä esimerkki laskee 55 euron tavaralle 15% alennuksen. Vaikeammissa laskuissa voit käyttää sulkuja korjaamaan laskujärjestyksen, ja potenssimerkin saa esimerkiksi kirjoittamalla kaksi asteriskia peräkkäin (esim 2**8).


Muunnokset

    Esim: (55 eur * 0,85) in usd

Voit myös muuntaa tulokset haluamaasi muotoon käyttämällä "in" operaattoria. Tämä esimerkki muuntaa edellisen laskun tuloksen suoraan Amerikan dollareiksi. Sulkuja ei tässä esimerkissä tarvita, mutta ne selkeyttävät laskua.

Google kääntää melkein mitä tahansa yksikköjä mihin tahansa muutettavaan muotoon. Muodot pitää kuitenkin osata kirjoittaa englanniksi. Tässä muutama muu esimerkki:

  • "yard in meter"
  • "km in mile"
  • "F in C" (fahrenheit asteet celsius asteiksi)
  • "TB in GB" (teratavu gigatavuksi)

Kielikäännökset

    Esim: sammakko in english

    Esim: frog in finnish

Kielikäännökset toimivat samalla tavalla kuin yksikkökäännökset. Pitää vain tietää käännettävän kielen nimi englanniksi. Tämä käännöstoiminto rajoittuu kuitenkin vain yhteen sanaan, joten pidemmille tai vaikeammille tapauksille kannattaa käyttää muuta palvelua. Hyvä vaihtoehto yksittäisille sanoille on Sanakirja.org ja pidemmille lauseille Google Translate.


Sää

    Esim: sää tornio

Kätevä tapa tarkistaa sää mistä tahansa päin maailmaa kirjoittamalla hakuun sää ja paikan nimi. Englanniksi sama haku on "forecast london".