Paras Näppäimistö 2018

kuva

Osto-Opas: Paras Näppäimistö

Näppäimistöjä on monenlaisia ja muotoisia. Tämä artikkeli tutkii minkälaisia näppäimistöjä on saatavilla, minkälainen kannattaa ostaa mihinkin tarpeeseen, ja mistä niitä saa ostettua halvimmalla.

Halvimmat näppäimistöt löytyvät hintavertailusivustoilta. Nämä sivut keräävät tuotteiden kaikki mahdolliset mallit ja niitä myyvät kaupat. Suosittelemme erityisesti Hintaopas.fi:n näppäimistöosiosta sen monien hakuvalintojen takia. Voit toki myös käyttää muuta samankaltaista sivua. Lisää niitä löydät googlaamalla "hintavertailu".

Näin löydät hyvän näppäimistön

Yllä mainitun Hintaopas sivun vasemmassa reunassa pystyt tarkentamaan hakua suodattimen avulla. Tämän ominaisuuden avulla pystymme rajaamaan hakua kätevästi käyttötarpeiden mukaan.

kuva

1. Liitäntä - Langallinen ja Langaton Näppäimistö

Suodattimen alussa voit valita etsitkö langatonta vai langallista näppäimistöä.

Langalliset näppäimistöt ovat hyvä valinta jos johdot eivät haittaa liikaa. Näiden näppäimistöjen kanssa ei tarvitse huolehtia pattereista, näppäinten rekisteröinnistä tai viiveestä. Juurikin viiveen takia langalliset näppäimistöt ovat yleensä ehdoton valinta pelikäyttöön, ja yleensä halpakin langallinen näppäimistö on tarpeeksi hyvä peleille. Mekaanisia näppäimistöjä on myös paljon enemmän tarjolla langallisina. Puhumme mekaanisista näppäimistöistä enemmän osassa 5.

Langattomat näppäimistöt ovat käteviä, koska niitä on helppo liikuttaa ympäriinsä. Nykyajan langattomissa on hyvin harvoin viivettä tai epätarkkuutta jonka pystyy huomaamaan normaalissa käytössä. Huonoja puolia on mm. pattereiden vaihto ja yleensä lievästi korkeampi hinta.

Langattomissa näppäimistöissä kannattaa huomioida, että niitä tulee kahdella eri teknologialla: RF:llä ja Bluetoothilla. Jos kelaat suodatinta alas Liitännät osioon, löydät kohdan "Langaton Yhteys -tekniikka". Bluetooth näppäimistö voidaan yhdistää suoraan tietokoneeseen, kun taas RF tuotteiden mukana tulee USB-laite johon näppäimistö yhdistetään. Kannattaa siis valita Radio(RF) jos koneessasi ei ole bluetooth tukea. Bluetooth tuki on yleinen läppäreissä, mutta harvinainen pöytäkoneissa.

kuva

2. Näppäimistöasettelu

Näppäimistöasetteluilla tarkoitetaan näppäimistön pieniä eroja joita eri alueiden välisillä näppäimistöillä on. Sekä pohjoismaiset, että suomalais-ruotsalaiset näppäimistöt ovat turvallisia valintoja suomalaisille. Niissä on täsmälleen sama malli, tosin "ä" ja "ö" on usein kirjattu norjalaisin "Æ" ja "Ø" merkein. Jos epäilet tämän häiritsevän kannattaa valita pelkkiä suomalais-ruotsalaisia malleja.

Muissa näppäimistöissä saattaa ilmetä isompia eroja. Esimerkiksi englantilaisissa näppäimistöissä vasen shift on leveä, jolloin ">" näppäin puuttuu kokonaan. Myös enter on joskus leveä, jolloin sen vasemmalla puolella oleva tähti saattaa puuttua. Jos et ole varma onko jossain mallissa oikeanlainen näppäimistöasettelu, kannattaa googlata näppäimistön tarkka nimi ja katsoa kuvahausta kuvia.

kuva

3. Alusta - PC, Mac ja tabletti näppäimistöt

Alusta tarkoittaa kohteita joilla näppäimistö on suunniteltu toimimaan valmiina. Monet näppäimistöt on luokiteltu toimimaan useamman kuin yhden alustan kanssa. Vasemmalla olevan kuvan oikeassa ylälaidassa näet keltaisen valintaruudun. Jos ruudussa on raksi pystyt näkemään tuotteiden listan oikeassa laidassa kaikki alustat jokaiselle näppäimistölle.

Periaatteessa näppäimistön saa aina toimimaan millä tahansa alustalla, mutta kannattaa kuitenkin valita ensisijainen alusta joka tapauksessa. Näppäimistöissä on yleensä pieniä eroja alustasta riippuen.

Tabletti näppäimistöä hakiessa kannattaa etsiä pelkästään näppäimistöjä joille on ilmoitettu vain yksi alusta eli tabletit. Ne ovat niitä pienempiä näppäimistöjä joihin tabletin saa vinoon pystyyn.

kuva

4. Muotoilu - Normaalit, kompaktit ja ergonomiset näppäimistöt

Näppäimistöjä on monenmuotoisia. Yleisimpiä ovat perinteiset eli Standard näppäimistöt. Nämä näppäimistöt ovat tasaisia, ja niihin sisältyy kaikki perinteiset näppäimet, mukaan lukien numpad numerot oikeassa laidassa.

Kompakti Näppäimistö

Kompaktit näppäimistöt ovat normaalia kapeampia. Niistä usein puuttuu oikean laidan numpad, tosin joissain malleissa sen saa vedettyä ulos oikeasta laidasta. Myös muita näppäimiä on joskus karsittu pois. Kompaktien näppäimistöjen näppäimet ovat usein littania, niin kuin läppäreissä.

Kompaktit näppäimistöt ovat hyviä jos tarvitset lisää tilaa työpöydälle. Ne on myös helpompia ottaa mukaan. Myös esimerkiksi pyörätuoliin kompakti näppäimistö mahtuu paremmin.

kuva

Ergonominen Näppäimistö

Ergonomiset näppäimistöt on suunniteltu erityisesti kipeytyville ranteille. Näppäimistön muoto on usein aaltoileva. Vasemman ja oikean käden näppäimet on usein suunnattu hieman eri suuntiin. Tämän muotoinen näppäimistö voi olla hyvin outo joten siihen tottuminen vie oman aikansa. Erityisesti toisen käden näppäinten painaminen toisella kädellä on erityisen hankalaa.

Ergonomisia näppäimistöjä on myös malleina joissa vasen ja oikea puoli ovat kokonaan irti toisistaan. Näitä näppäimistöjä sanotaan "split" eli jaetuiksi näppäimistöiksi.

kuva

Rullattava Näppäimistö

Myös rullattavia näppäimistöjä on nykyään saatavilla. Ne voi siis kirjaimellisesti laittaa rullalle. Rullattavat näppäimistöt voivat olla käteviä matkalla, mutta niiden kirjoitustuntuma ja tarkkuus ovat erittäin huonoja normaaleihin näppäimistöihin verrattuna. Älä siis osta rullattavaa näppäimistöä ellei se tule johonkin erityiseen tarpeeseen.

kuva

5. Näppäimistötekniikka - Mekaaninen Näppäimistö

Mekaanisissa näppäimistöissä näppäinten painallus on toteutettu eri tavalla. Näppäimen alla on kumisen tapin sijaan mekaaninen kytkin jousella. Tämä tuottaa hyvin erilaisen tuntuman näppäintä painaessa.

Mekaanisen näppäimistön hyvät puolet: Mekaanisten näppäimistöjen tärkein ominaisuus on kirjoitustuntuma. Yleinen mielipide on, että mekaaniset ovat parempia kirjoittaa kuin ei-mekaaniset näppäimistöt. Mekaaniset näppäimistöt ovat myös kestävämpiä. Mekaanisilla näppäimistöillä pystyy myös painamaan monia näppäimiä samaan aikaan.

Mekaanisen näppäimistön huonot puolet: Mekaaniset näppäimistöt ovat huomattavasti kalliimpia. Näppäinten painallus pitää monissa mekaanisissa näppäimistöissä kovan äänen. Mekaaniset näppäimistöt ovat myös painavampia.

Mekaanisten näppäinten kytkimiä on tehty monilla eri tavoilla ja niissä on kaikissa hieman eri tuntuma. Kytmien tyypin voit päättää Hintaoppaan suodattimen Yleistä osion kohdasta "Katkaisin". Voit lukea lisää kytkimistä suomeksi täältä ja vielä tarkemmin englanniksi täältä. Englanninkielinen artikkeli on paljon paremmin ajan tasalla.

Kannattaako mekaaninen näppäimistö ostaa vai ei, riippuu henkilökohtaisesta mielipiteestä. Toiset tykkäävät tuntumasta erittäin paljon, mutta on myös ihmisiä jotka eivät siitä pidä. Jos et erityisesti etsi mekaanista näppäimistöä niin Hintaoppaan suodattimen kohdan voi jättää tyhjäksi.

Muita näppäimistöjen ominaisuuksia

USB ja PS/2 liitäntä

Langallisia näppäimistöjä valmistetaan edelleen kahdella eri liitännällä: Vanhalla PS/2- ja uudemmalla USB-liitännällä. PS/2 portti on pyöreä, violetti liitin koneen takana. Läppäreissä ei tätä liitäntää melkein koskaan ole. Jos liitäntää ei siis ole ja etsit langallista näppäimistöä, muista valita USB-liitäntä.

Toiminnot

Suodattimen Toiminnot osiossa on muutamia ominaisuuksia joita jotkut saattavat kaivata. Tässä selitys jokaisesta toiminnosta joka ei välttämättä ole itsestään selvä.

Multimedianäppäimet

Multimedianäppäimillä tarkoitetaan näppäimistön ylälaidassa olevia näppäimiä joilla ohjataan esimerkiksi musiikkia ja elokuvia. Näppäimiä ovat mm. Play, stop, eteenpäin ja taaksepäin kelaus, sekä äänenvoimakkuuden säätö.

N-key rollover

N-key rollover tarkoittaa, että näppäimistöllä pystytään painamaan niin montaa näppäintä samaan aikaan kuin halutaan. Halvemmissa näppäimistöissä esimerkiksi kolmen vierekkäisen näppäimen painaminen samaan aikaan ei usein toimi. Tämä ominaisuus on tärkeä erityisesti pelinäppäimistöille sekä tietynlaiseen työskentelyyn.

Makronäppäimet

Makronäppäimillä tarkoitetaan ohjelmoitavia lisänäppäimiä. Nämä ovat yleisiä etenkin pelinäppäimistöissä. Nämä näppäimet on usein sijoitettu näppäimistön vasempaan laitaan ja niitä voi säätää omiin käyttötarkoituksiin. Näppäimiä voi käyttää esimerkiksi ohjelmien tai pelien lisäkomentoihin, tai niihin voi tallentaa ennalta kirjoitettuja tekstejä.

Vierityspyörä

Vierityspyörä toimii täysin samalla tavalla kuin hiiren pyörä. Sen avulla voi siis selata sivuja ylös ja alas käyttämättä hiirtä.

Näppäimistövertailun Viimeistely

Käytyäsi läpi näppäimistön tärkeimmät ominaisuudet, kannattaa tulokset laittaa järjestykseen hinnan mukaan. Toki saattaa kannattaa myös käydä läpi muut Hintaoppaan kohdat, jos vaikka löytää jotain mikä kiinnostaa mistä emme puhuneet.

Tämän jälkeen voit katsoa tuloksia. Klikkaamalla näppäimistöä näet missä kaupoissa sitä myydään ja millä hinnalla. Klikkaamalla kauppaa pääset kaupan sivuille, josta yleensä pystyt selvittämään missä myymälöissä tuotetta mahdollisesti on saatavilla, vai täytyykö se tilata.

Yhteenveto - Hyvä Tietokoneen Näppäimistö

Näppäimistöä ostaessa kannattaa siis erityisesti ottaa huomioon sen liitäntä, alusta jolle näppäimistö tulee, muotoilu, näppäimistön mekaniikka, sekä mahdollisia muita lisäominaisuuksia. Näillä tiedoilla voit myös paremmin etsiä paikallisesta kaupasta näppäimistöä. Kauppojen valikoimat ovat tosin aika kapeat, ja parasta hintaa harvoin löytää. Sen takia suosittelemme etsimään tuotteita Hintaoppaan (tai muun hintavertailusivuston) kautta.

Tässä vielä uudestaan linkki Hintaoppaan Näppäimistöosioon: