Paras Ulkoinen Kovalevy 2024

kuva-naytosta

Osto-Opas: Paras Ulkoinen Kovalevy (tai Ulkoinen Kiintolevy)

Ulkoiset kovalevyt ovat käteviä tietokoneen tallennustilan loppuessa, tai silloin kun halutaan siirtää paljon tiedostoja paikasta toiseen. Myös varmuuskopiointi on helppoa. Tässä artikkelissa selvitämme ulkoisten kovalevyjen tärkeimmät ominaisuudet, ja sen mistä niitä saa halvimmalla.

Hyvä paikka ulkoisten kovalevyjen etsintään on Hintaopas.fi:n osio ulkoisille kovalevyille. Tämä sivu listaa suunnilleen kaikki Suomessa saatavilla olevat tuotteet ja niitä myyvät kaupat, ja niitä voi kätevästi verrata hinnan mukaan. Jos et pidä hintaoppaan sivusta voit etsiä samankaltaisia sivuja googlaamalla "hintavertailu".

Huomaa, että tämä artikkeli käsittelee erityisesti kovalevyjä, ei SSD-asemia. Jos etsit ulkoista SSD-asemaa niin voit selata niitä Hintaoppaan sivuilla tässä linkissä. Lyhyesti: SSD on kovalevyyn verrattuna paljon nopeampi, kalliimpi, ja kestää fyysistä vahinkoa paremmin.

Hyvän Ulkoisen Kovalevyn Ominaisuudet

Yllä mainitun Hintaopas sivun vasemmassa reunassa on suodatin jonka avulla pystymme rajaamaan hakua. Seuraavaksi käymme läpi ulkoisten kovalevyjen tärkeimmät ominaisuudet, ja samalla näytämme miten voit käyttää Hintaoppaan sivua rajaamaan hakua.

kuva

1. Ulkoisen Kovalevyn Kapasiteetti

Ulkoisen kovalevyn kapasiteetti (arkikielessä tila tai koko) mitataan nykyään melkein aina teroissa. Yksi teratavu (1 TB) on 1000 gigaa ja siihen mahtuu esimerkiksi 200,000 valokuvaa tai 250,000 kappaletta (.mp3) musiikkia. Yleensä isomman kapasiteetin kovalevyissä on parempi hinta/kapasiteetti suhde. Esimerkiksi tällä hetkellä halvimmat 0,5 teran ulkoiset kovalevyt ovat suunnilleen 45 euroa, mutta 1 teran vain vähän yli 50 euroa. Hinnan noustessa 15% kapasiteetti nousee 100%.

Kuinka iso ulkoinen kovalevy sitten kannattaa ostaa? Se riippuu tietenkin siitä, mitä tiedostoja ollaan tallentamassa. Valokuvat, musiikki ja dokumentit vievät suhteellisen vähän tilaa, joten niille riittää pienempikin kapasiteetti, luultavasti 500 GB. Jos olet tallentamassa myös esimerkiksi raakakuvia tai häviötöntä (.flac, .wav) musiikkia voi pienen hintaeron takia kannattaa minimääräksi asettaa 1TB. Tämä on myös hyvä koko jos samalle kovalevylle on tulossa videopelejä, jotka nykyään vievät huomattavan määrän tilaa. Kaikkein eniten tilaa vie kuitenkin videot. Jos tykkäät nauhoittaa tai tallentaa paljon videoita kannattaa miettiä isompia 2TB+ ulkoisia kovalevyjä. Tässä taulukossa on arvioitu paljon mitäkin tiedostomuotoa mahtuu minkäkin kokoiselle kovalevylle. Videoiden määrät on arvioitu tunneissa.

Hinta/TB asetusta voi käyttää kovalevyjen lajitteluun isoa tallennuskapasiteettia haettaessa.

kuva

2. Ulkoisen Kovalevyn Fyysinen Koko - 2,5" ja 3,5"

2,5 tuumaisilla ja 3,5 tuumaisilla kovalevyillä tarkoitetaan laatikon sisällä olevan pyörivän levyn halkaisijan kokoa. Käytännössä 2,5 tuuman kovalevyt ovat kuitenkin joka suuntaan pienempiä, eli ne ovat myös littanampia.

Pienemmät ulkoiset kovalevyt ovat käteviä erityisesti liikkuvassa käytössä, tai jos pöydällä on vain vähän tilaa. Muista siis valita 2,5" vaihtoehto suodattimesta jos epäilet haluavasi pienemmän ulkoisen kovalevyn. Haittapuolia siitä ei juurikaan ole, tosin valikoima kapenee.

kuva

3. Liitännät

Liitännät ovat suhteellisen helppoja ulkoisissa kovalevyissä, sillä suurin osa käyttää perinteistä USB-A liitintä. Applen laitteita käytettäessä, ja muissa vähemmän suosituissa laitteissa niihin saattaa kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota.

eSata ja FireWire

eSata ja FireWire ovat ensimmäisenä Liitännät osion alla. Ne ovat kuitenkin vanhan tavan liittimiä, ja niille tuskin on nykypäivänä tarvetta. Voit siis kelata suoraan niiden ohi alemmas.

kuva

Thunderbolt

Thunderbolt liitin on hyvin yleinen Applen tuotteissa, erityisesti Mac läppäreissä. Sitä näkee nykyään myös muissa puhelimissa. Uusin eli kolmas Thunderboltin versio siirtyi käyttämään USB-C liitintä, eli se on yhteensopiva myös USB-C porttien kanssa. Huomaa kuitenkin, että USB-C ei ole se kaikkein yleisin USB:n muoto. Thunderbolt 3 vaatii myös adapterin toimiakseen vanhempien Thunderbolt 1 ja 2 porttien kanssa.

kuva

USB-Liitäntä

Kaikkeen muuhun käyttöön kannattaa valita liittimen tyypiksi USB tyyppi A. Tämä liitin on yleisin USB:n muoto joka löytyy kaikista PC koneista ja ei-applen läppäreistä, sekä useista pelikonsoleista.

Mikro-USB on käytössä monissa mobiililaitteissa.

Huomaa, että voit tietysti myös valita useamman liitintyypin samaan aikaan. Esimerkiksi USB tyypin A ja Thunderboltin. Tämä kuitenkin rajoittaa valikoimaa huomattavasti.

kuva

4. Levyn Pyörimisnopeus - 5400 RPM ja 7200 RPM Ulkoiset Kovalevyt

RPM (Revolutions Per Minute) tarkoittaa määrää kierroksia jonka levy pyörii minuutissa. Käytännössä se vaikuttaa kovalevyn kirjoitus- ja lukunopeuteen, eli esimerkiksi tiedostojen sekä kansioiden avaamisen ja siirtämisen nopeuteen. Varmuuskopioita tehdessä tällä nopeudella tuskin on niin suurta merkitystä, mutta jokapäiväisessä käytössä nopeampi on luultavasti mukavampi. Kannattaa siis valita 7200 RPM jos välittää nopeudesta. Mainittakoon kuitenkin, että nopeampi pyörimisnopeus tarkoittaa isompaa virrankulutusta.

5. Ulkoisen Kovalevyn Kestävyys ja Tuotemerkit

Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia ulkoisille kovalevyille on tietysti kestävyys. Tämä on erityisen totta, kun niitä käytetään varmuuskopiointia varten. Ikävä kyllä mitään kunnollisia testejä ei ole tehty kovalevyjen kestävyydestä.

Tässä Blackblazen tutkimuksessa on verrattu muutamia ei-ulkoisia kovalevyjä palvelin käytössä, ja sen tulosten perusteella HGST:n eli entisen Hitachin kovalevyt ovat kaikkein kestävimpiä. Mutta kuten mainittu, testissä on monia ongelmia. Erityisesti se, että testi on tehty palvelin käytössä, ei takaa että tulokset olisivat samoja normaalin kuluttajan käytössä. Testissä ei myöskään ole kovin montaa eri merkkiä.

Ulkoisten kovalevyjen kestävyydestä on mahdoton mennä takuuseen, eikä ole hyvää dataa mikä kertoisi yhden olevan parempi kuin toinen. Paras tapa välttää kovalevyrikkoja on suojella niitä fyysiseltä vahingolta. Nopeat liikkeet, tömähdykset, lämpötilojen muutokset ja kosteus voivat vahingoittaa kovalevyjä.

Ulkoisten Kovalevyjen Vertailun Viimeistely

Kun olet käynyt suodattimen ominaisuudet läpi, on aika selata tuloksia. Näkyvät tuotteet kannattaa laittaa järjestykseen joko hinnan, tai hinta/TB mukaan, halvimmasta kalleimpaan.

Tämän jälkeen voit tutkia eri tuotteita. Kun painat jotain tuotetta pääset sivulle joka kertaa tuotteesta enemmän, ja jos löydät linkit jokaisen kaupan sivuille joka tuotetta myy. Kauppojen omilta sivuilta voit katsoa onko tuotetta saatavilla myymälöissä, vai täytyykö se tilata.

Yhteenveto - Hyvä Ulkoinen Kovalevy

Ulkoisia kovalevyjä on tarjolla paljon erilaisia, vaikka niiden todelliset erot ovat suhteellisen pieniä. Elektroniikkaa myyvistä kaupoista saa kyllä tarpeeksi osuvia tuotteita varmasti, mutta niiden hinta-laatusuhde on yleensä huonompi. Ostit kovalevysi mistä vain, niin kannattaa kiinnittää huomiota ainakin sen kapasiteettiin, liitäntöihin, ja pyörimisnopeuteen.

Tässä vielä uudestaan linkki Hintaoppaan ulkoisten kovalevyjen hakuun: