Sähkövertailu 2018 - Halvin Sähkö

Mistä sähköä 2018?


Suomessa on yli 80 eri sähkönjakeluyhtiötä ja sähkön hinta vaihtelee riippuen mm. paikkakunnasta, sähköverkosta ja sähkösopimustyypistä. Tämän takia parhaan sähkösopimuksen löytäminen voi olla vaikeaa, tai ainakin työlästä.

Tämä artikkeli kertoo parhaat tavat vertailla sähkösopimuksia, ja käy lisäksi läpi asioita jotka on tärkeä huomioida sopimusta tehdessä.

Sähkön kilpailutus - Löydä halvin sähkön hinta


Sahkomittari.fi on yksi internetin sivuista, joka tekee puolestasi sähkön hintavertailun. Täytät vain kysytyt kohdat ja sivusto tarjoaa mahdolliset vaihtoehdot halvin sähkö ylimpänä. Tämän jälkeen voit tarkentaa hakua sähkötyypin (yleissähkö, päivä/yösähkö, vuodenaikasähkö) ja sopimuskauden mukaan. Voit tehdä itse helposti sähkövertailun, ja löydät parhaan sähkösopimuksen saatavilla.

Sahkomittari.fi on erityisen hyvä vaihtoehto sopimuksen tekemiseen, sillä heidän palvelunsa sisältää myös tarjoushintoja jotka ovat huomattavasti halvempia kuin samat sopimukset suoraan sähköntarjoajilta.

Huom: Kaikkia kohtia, esim. sähköpostia ei ole pakko täyttää.

Jos et muista joitain tietoja nykyisestä sähkösopimuksestasi, esimerkiksi paikallista verkonhaltijaasi, löydät sen viimeisestä sähkölaskustasi.

Virallinen sivusto - Toinen vaihtoehto sähkön hintavertailuun


Sahkonhinta.fi on virallinen energiaviraston ylläpitämä sivusto, jolta voi yllä mainitun sahkomittari.fi:n tapaan tehdä sähkön hintavertailun. Vaikka kyseessä onkin virallinen sivusto, siinä on omat ongelmansa joiden takia emme voi sitä täysin suositella.

Isoin ongelma on, että sivusto ei osaa ottaa huomioon vaihtuvia hintoja. Esimerkiksi sopimus, jonka ensimmäinen kuukausi maksaa 2 snt/kWh ja loput 11 kuukautta 6 snt/kWh esitetään niin, kuin jokainen kuukausi maksaisi 2 snt/kWh. Tällä tavoin energiayhtiöt saavat hintansa näkymään halvimpina, vaikkei niin todellisuudessa ole.

Toinen ongelma on, ettei hakua tehdessä oteta huomioon asumistyyppiä, jolloin esimerkiksi kerrostalojen erikoistarjoukset näkyvät halvimpina, vaikka käyttäjä saattaisi etsiä sopimusta omakotitalolle.

Sivustolta löytää silti paljon sähkösopimuksia, ja niin kauan kuin luet jokaisen sopimuksen tarkkaan voit löytää hyvää ja halpaa sähköä itsellesi. Pääset sahkonhinta.fi sivulle tästä linkistä

Jos olet valmis näkemään vähän enemmän vaivaa sähkösopimusta tehdessä, kannattaa käydä listaa läpi ja soittaa sieltä löytyville sähköyhtiöille. Kaikilta vähänkin isommilta tarjoajilta löytyy nettisivuilta asiakaspalvelu- tai myyntipuhelinnumero, josta voit kysyä tarjousta. Tässä kohtaa kannattaa kirjoittaa tarjoukset ylös, ja sen jälkeen valita niistä paras. Näin tehdessä täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että sinun tulee tietää kaikki erilaiset sopimustyypit. Muuten saatat vahingossa tehdä tietämättäsi sopimuksen, jossa sähkön hinta muuttuu kalliimmaksi seuraavina kuukausina. Artikkelin seuraavassa osiossa on tietoa näistä asioista.

Yleistä tietoa sähkösopimuksen tekemisestä ja termeistä

Tämä osio käsittelee erilaisia sähkösopimustyyppejä ja niihin liittyviä termejä. Jos olet jo kokenut sähkösopimusten tekijä, et välttämättä löydä uutta tietoa tästä osiosta.


Muuttuva hinta

Tärkeintä sopimusta tehdessä on lukea tarkkaan muuttuuko sähkön hinta sopimuksen aikana. Tämänkaltaiset sopimukset ovat pääsääntöisesti epäilyttäviä, varsinkin jos ensimmäisen kuukauden hinta on erityisen alhainen. Muista lukea sopimus erityisen tarkasti.

Kuukausimaksu ja sähkön hinta

Sähkölasku koostuu kuukausittaisesta perusmaksusta, sekä sähkönkulutuksesta. Se, kumpaan kannattaa kiinnittää enemmän huomiota riippuu asumistyypistä. Sähköllä lämmitetyn omakotitalon kulutus voi olla esimerkiksi 20,000 kWh, kun taas vedellä lämmitetyn kerrostaloyksiön kulutus voi olla jopa alle 1,000 kWh.

Otetaan kaksi esimerkkiä. Sopimus A jossa hinta on 4,0 snt / kWh ja 3 eur kuukausimaksu, sekä sopimus B 5 snt / kWh ja 0 eur kuukausimaksu. Pienessä yksiössä (1,000 kWh kulutus) sopimus A maksaa 76 euroa ja sopimus B 50 euroa. Omakotitalossa (20,000 kWh) sopimus A maksaa 836 euroa ja sopimus B 1000 euroa. Erittäin pienillä kulutuksilla kannattaa siis keskittyä enemmän kuukausimaksuun.

Huomaathan kuitenkin, että lopulliseen sähkölaskuusi sisältyy lisäksi paikallisen sähköverkonhaltijan siirtomaksu, johon et voi vaikuttaa kuin muuttamalla muualle. Tämä siirtomaksu on usein jopa kalliimpi, kuin itse sähkön hinta.

Sopimustyypit: Määräaikainen ja jatkuva sopimus

Määräaikainen sopimus tarkoittaa joko vuoden tai kahden vuoden sopimusta, jonka aikana sähköyhtiö tai asiakas ei voi purkaa sopimusta. Et siis voi vaihtaa sopimusta, vaikka löytäisit halvemman tarjouksen. Toisaalta myös sähköyhtiö on velvollinen tuottamaan sähkön sovitulla hinnalla sopimuksen loppuun asti.

Jatkuva sopimus tai kestosopimus tarkoittaa sähkösopimusta, jossa asiakas voi purkaa sopimuksen 2 viikon varoitusajalla. Sähköyhtiö voi myös muuttaa sovittua sähkön hintaa kuukauden varoitusajalla.

Pörssisähkö

Pörssisähkössä sähkön hinta perustuu Nord Pool sähköpörssin perushintaan, johon mikä tahansa pörssisähköä tarjoava yhtiö lisää oman maksunsa. Esimerkiksi jos pörssisähkön hinta olisi 3,5 snt / kWh, voisi sähköyhtiö lisätä tähän 0,25 snt / kWh, ja lisäksi vielä kuukausimaksun.

Pörssihinnasta puhutaan Spot hintana. Tämä Spot hinta perustuu edellisen vuorokauden tuntihintaan. Käytännössä Spot hinta on siis korkeimmillaan kun kulutus Suomessa on korkeimmillaan.

Täältä näet ajantasaiset Spot hinnat jokaiselle päivän tunnille. Saat hinnan snt / kWh muotoon kun liikutat pilkkua yhden pykälän vasemmalle. Hintoihin tulee tämän lisäksi vielä Suomen arvonlisä vero 24%.


Yleissähkö

Yleissähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähkön hinta on vuoden- ja kellonajasta riippumaton. Sähkön kWh hinta on siis aina sama. Yleissähkö on hyvä normaaleille kotitalouksille, jotka eivät pysty hyödyntämään yö/päiväsähköä tai vuodenaikasähköä tehokkaasti.

Yö/päiväsähkö tai kaksiaikasähkö

Kaksiaikasähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähkö on yöllä halvempaa kuin päivällä. Ideana on kannustaa tasaamaan sähkönkulutusta käyttämällä sitä enemmän yöaikana, jolloin perinteisesti sähköä käytetään vähemmän. Kaksiaikasähkö on hyvä valinta jos pystyy tehokkaasti hyödyntämään yötuntien halpaa sähköä, esimerkiksi lämmityksen avulla.

Vuodenaikasähkö

Vuodenaikasähkö on sähkösopimus, jossa sähkö on kalliimpaa talvella, jolloin kulutus on suurempaa. Vuodenaikasähkö on yleensä paras vaihtoehto yrityskäyttöön esimerkiksi maatiloille.

Energiantuotannon tyypit

Energiantuotanto jaetaan kolmeen pääryhmään: Uusiutuviin energianlähteisiin, fossiilisiin polttoaineisiin ja ydinvoimaan. Sopimusta tehdessä yleensä kerrotaan miten energia on tuotettu, mutta jos näin ei ole, on turvallista olettaa, että se on tuotettu joko fossiilisilla polttoaineilla tai ydinvoimalla. Kaikilla tavoilla on omat ongelmansa.

Muista, että mitä energiaa ikinä ostatkin, tuet samalla sitä teollisuutta.


Uusiutuvat Energianlähteet

Uusiutuvat energianlähteet ovat ympäristöystävällisin tapa tuottaa energia. Ne eivät kuluta luonnonvaroja, eivätkä aiheuta ympäristöhaittoja. Yleisimmät uusiutuvat energiantuotantotyypit ovat tuulivoima, aurinkoenergia ja vesivoima.

Tuulivoima ja aurinkoenergia ovat rakennuskustannusten ulkopuolella haitattomampia energianlähteitä. Niiden heikkous onkin niiden tehottomuus. Suomen energiasta alle 2% tuotetaan edellä mainituilla tavoilla.

Vesivoima on tehokkaampi uusiutuva energianlähde. Se aiheuttaa silti ikäviä haittoja kaloille ja kalastajille. Tulevaisuudessa aaltoenergia saattaa olla tehokas uusiutuva energianlähde.

Ydinvoima

Ydinvoima on tehokkain tapa tuottaa energiaa, ja siitä aiheutuvat ympäristöhaitat ovat minimaalisia. Ydinvoimasta itsestään ei synny ilmansaasteita, ja radioaktiivinen ydinjäte pystytään pakkaamaan turvallisesti pois.

Ydinvoiman ongelmat syntyvät onnettomuuksista, joiden vaikutukset ovat tapahtuessaan katastrofaaliset. Tsernobylin ydinonnettomuuden jälkeen vuonna 1986 on ollut vain yksi iso onnettomuus, Fukushimassa vuonna 2011 jolloin aiheuttajana oli suurin maanjäristys 140 vuoteen. Onnettomuuden vahingot olivat kuitenkin niin mittavat, että Japani siirtyi kokonaan pois ydinvoimasta.

Ydinvoimassa käytetään tällä hetkellä uraanin isotooppia polttoaineena. Uraania on saatavilla luonnossa erittäin rajoitetusti. Tulevaisuudessa on mahdollista, että polttoaineena saatetaan käyttää turvallisempaa ja riittävämpää thoriumia. Tämä vaatii kuitenkin vielä teknologista kehitystä.

Fossiiliset polttoaineet

Fossiilisilla polttoaineilla tarkoitetaan lähinnä öljyä, kivihiiltä ja maakaasua. Nämä polttoaineet ovat suhteellisen halpa tapa tuottaa isoja määriä energiaa. Ikävä kyllä niiden ympäristövaikutukset ovat kaikkein laajimmat.

Polttamalla fossiilisia polttoaineita tuotetaan ihmisille haitallisia ilmansaasteita. Moni ei myöskään tiedä, että kivihiilen poltosta aiheutuva tuhka aiheuttaa enemmän radioaktiivisia haittavaikutuksia, kuin ydinjäte. Tämä johtuu tosin enimmäkseen säännösten heikkouksista, verrattuna ydinvoimaan.

Muita haittavaikutuksia ovat mm. happosateet, jotka tuhoavat tiili- ja marmorirakennuksia, sekä öljypäästöt jotka ovat tuhonneet erityisesti vesielämää.

Fossiiliset polttoaineet ovat pääsääntöisesti haitallisin tapa tuottaa energiaa, mutta ovat silti tehokkuutensa takia erityisen suosittuja.

Yhteenveto


Palveluvertailu suosittelee Sahkomittari.fi sivun käyttämistä sähkösopimus vertailun tekemiseen. Sähkön kilpailutus on helppoa, nopeaa ja ilmaista. Sopimusta tehdessä pitää muistaa lukea ehdot tarkkaan, sekä valita itselle paras sopimustyyppi.