Puhelinliittymä vertailu - Halvin puhelinliittymä 2020

kuva

Löydä Halvin Liittymä

Suomessa on tarjolla monia erilaisia puhelinliittymiä. Puhelinliittymän maksuun kuuluu yleensä liittymän avausmaksu, kuukausittainen kiinteä maksu, ja lisäksi puhelut ja tekstiviestit maksavat vähän erikseen. Toisissa liittymissä puhe ja tekstiviestit (ja mahdollisesti myös netti) sisältyy kuukaisimaksuun. Useissa liittymissä on myös datan määrä. Datan määrä tarkoittaa määrää jolla pystyt käyttämään nettiä. Jos datan määrä ylittyy siitä seuraa lisämaksu, joka vastaa ylitettyä datan määrää.

Selvitämme tässä artikkelissa miten löydät halvimman puhelinliittymän eri käyttötarpeisiin.

Liittymien Vertailu Lista

Alapuolen liittymävertailu sisältää kaikki liittymät DNA:lta, Elisalta (mukaan lukien Saunalahti), ja Moi Mobiililta, ja se on aina ajan tasalla. Tämän listan avulla pystyt helposti vertailla edellä mainittujen operaattorien liittymiä keskenään. Jos et puhu paljon, kannattaa etsiä liittymä jossa on pieni kuukausimaksu. Jos taas puhut paljon, niin kannattaa etsiä liittymä jossa puheluiden hinnat ovat pienet, tai ne kuuluvat kokonaan kuukausimaksuun.

EU-roaming ominaisuus tarkoittaa, että pystyt käyttämään liittymää EU alueella kotimaan hinnoilla. Liittymään sisältyy puhelut, tekstiviestit ja netin käyttö. EU-roaming on tarkoitettu satunnaiseen matkusteluun, eikä pysyvään ulkomailla oleskeluun. Jos liittymäkohtainen "kohtuullinen" käyttö ylittyy, voi ylimääräinen liittymän käyttö ulkomailla maksaa enemmän. EU-roamingista voit lukea lisää tässä linkissä.

 
 

Suomen Teleoperaattorit

Elisa Saunalahti

Elisa perustettiin jo vuonna 1882 Helsingin Puhelinyhdistys nimellä. Nykyään Elisa on liikevaihdoltaan ja henkilökunnaltaan isoin Suomessa toimiva puhelinoperaattori. Saunalahti oli aiemmin oma yrityksensä, kunnes vuoden 2011 lopussa se sulautettiin Elisaan ja on nykyään brändi puhelinliittymille.

Elisan tarjoaa erihintaisia liittymiä joko hinnoitetuilla puheluilla tai kiinteällä kuukausimaksulla. Elisan halvin vaihtoehto on pelkkä puhelinliittymä ilman nettiä. Kaikissa liittymissä joissa netti on, ei datan määrää ole rajoitettu.

Elisa tarjoaa myös latausliittymiä, eli liittymiä joihin maksetaan puhetta ja viestejä etukäteen. Halvimmassa latausliittymässä ei ole kuukausimaksua ollenkaan, ja puhelut ja viestit ovat saman hintaisia, kuin muissa liittymissä. Jos puhut ja tekstaat hyvin vähän, voit pärjätä 5 euron minimisaldolla useitakin kuukausia. Maksettu saldo pysyy voimassa kaksi vuotta.


Telia

Telia Finland on kansainvälisen Telia Company konserniin kuuluva Suomessa toimiva yhtiö. Yhtiö on vaihtanut nimeään moneen kertaan. Alun perin Telia tunnettiin Sonerana, jonka jälkeen se alkoi yhteistyöhön ruotsalaisen Telian kanssa, ja nimi muutettiin TeliaSoneraksi. Vuodesta 2004 Soneran tytäryhtiö Tele Finland tarjosi halpoja puhelinliittymiä, kunnes 2017 fuusiossa, jolloin TeliaSoneran nimi muuttui Teliaksi, myös Tele Finland yhtyi Teliaan.

Kaikkiin Telian liittymiin kuuluu nettiyhteys jota voi käyttää EU/ETA alueella.


DNA

DNA on, Elisan ja Telian jälkeen, suomen kolmanneksi suurin puhelinoperaattori. Se muodostui vuonna 2001 kun Finnet Oy ja kuusi muuta puhelinoperaattoria yhdistyivät.

DNA:n kaikkiin liittymiin kuuluu rajaton netti kotimaassa, joita on tarjolla monilla eri nopeuksilla. Myös liittymiä joita voi käyttää rajoitetusti EU-alueella on tarjolla.


Moi Mobiili

Moi Mobiili on uusi matkapuhelinoperaattori, joka aloitti toimintansa kesällä 2016. Moi Mobiili käyttää DNA:n 4G verkkoa, jonka maksiminopeus on 100 Mbit/s.

Moi mobiilin erikoisuus on, että yhteen tiliin voidaan liittää niin monta laitetta kuin halutaan. Tällöin ne jakavat datarajoituksen, mutta lasku tulee vain yhden liittymän mukaan. Moi mobiili on saanut suosiota erityisesti halpojen nettiliittymiensä ansiosta. Liittymää voi käyttää myös EU-alueella kotimaan hinnoin.


Globetel

Globetel on vuonna 1997 perustettu pieni puhelinoperaattori. Globetel käyttää Telian verkkoa.

Globetelin liittymien netti on saatavilla joko maksulla käytön mukaan, tai rajattomasti kiinteällä kuukausimaksulla. Käytön mukainen maksu on tosin hyvin kallis (49 euroa per giga), joten sitä ei kannata paljoa käyttää. Rajattoman netin kuukausihinta on 7,9 euroa.

Liittymien Eri Internet Ominaisuudet

Datan Määrä

Kuinka paljon dataa sitten tarvitaan? Esimerkiksi Moi Mobiilin liittymissä on 4 gigaa dataa tarjolla, mutta mihin 4 gigaa riittää? 4 gigaa on 4000 megaa, eli keskimäärin jokaista kuun päivää kohden dataa olisi tarjolla 133 megaa. Kannattaa muistaa, että jos kotona on jo nettiliittymä, niin puhelin kannattaa yhdistää sen wifiin. Netin käyttö kotona ei siis aina kuluta datan määrää.

Uutisartikkelit ja sähköposti eivät vie juuri ollenkaan dataa, korkeintaan muutaman megan per sivu. Keskiverto artikkeli on jotain 0,5 ja 2 megan väliltä. Sähköposteja ilman liitteitä saa lähettää useita ennen kuin edes 1 mega tulee täyteen. Jos netin käyttö koostuu lähinnä näistä toimista, niin niillä täytyy olla todella aktiivinen käyttäjä, että edes 1 giga tulee täyteen kuussa.

Sosiaaliset mediasivut kuten Facebook ja Twitter voivat käyttää joko vain vähän, tai hyvinkin paljon dataa. Sivut itsessään eivät kuluta dataa paljoakaan, mutta automaattisesti lataavat videot ja kuvat taas vievät. Erityisesti videoiden automaattinen lataaminen kannattaa estää puhelimen asetuksista. Tunnin aktiivinen käyttö Facebookissa voi viedä suunnilleen 80 megaa ilman videoita. Videoilla määrä kuitenkin hyppää helposti yli tuon 133 megan päivärajan.

Videot ovatkin isoin syöppö datalle, kuten myös musiikki. Tunti Youtubessa vie jotain 150-400 megan väliltä. Yle Areena ja Instagram kuluttavat tosin vielä enemmän. Musiikki vie maksimissaan noin 150 megaa tunnissa, ja toisaalta musiikkia saattaa myös tulla kuunneltua mobiililaitteella enemmänkin. Viikossa musiikkia voisi 4 gigan liittymällä kuunnella noin 10 tuntia, jos liittymää ei käyttäisi mihinkään muuhun tarpeeseen. Eli jos videot, Instagram tai musiikki ovat aktiivisessa käytössä, niin 4 gigan kuukausiraja tuskin riittää.

Datan rajan ylittyminen ei kuitenkaan välttämättä ole maailman loppu. Kun kerran käytimme Moi Mobiilin 4 gigan rajaa esimerkkinä, niin mainittakoon, että ylitetty data maksaa vain 1,5 euroa per (alkava) giga. Toisissa liittymissä määrä saattaa kuitenkin olla hyvinkin korkea, joten kannattaa lukea liittymän hinnasto tarkkaan.

Internetin Nopeus

Internetin nopeuteen vaikuttaa monta tekijää. Suomessa on kolme eri langatonta verkkoa: Elisan, Telian ja DNA:n verkot. Kaikki kolme ovat keskimäärin suunnilleen yhtä kattavia ja nopeita, mutta aluekohtaiset erot voivat olla hyvinkin isoja. Isoissa etelän kaupungeissa erot ovat kuitenkin yleensä aika pieniä. Ainut tapa selvittää henkilökohtainen paras liittymä on testata niitä. Esimerkiksi tältä sivulta voi testata nopeuden. Testi kannattaa tehdä muutaman kertaa.

Muita nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. käyttäjien määrä, etäisyys tukiasemaan, sää, ja tietysti käytetty tekniikka.

3G vai 4G?

Onko 4G parempi kuin 3G? Tämä on aika yleinen kysymys, ja siihen ei ole helppoa vastausta. 3G:n teoreettinen maksiminopeus on 21 Mbit/s, ja 4G:n 1000 Mbit/s (Suomessa tosin yleensä 100 Mbit/s), mutta silti 3G verkko voi olla nopeampi, jos 4G tukiasema on liian kaukana tai tukossa käyttäjien määrän takia. Tulevaisuudessa 4G todennäköisesti syrjäyttää 3G:n.

Ottaen kaikki edellä mainitut asiat huomioon, voidaan todeta, että ilmoitettu maksiminopeus ei välttämättä ole kovinkaan suuressa roolissa. Mutta monissa tapauksissa myös nopeudella on väliä, joten tässä nopeuksia eri tarjoajilta:

- Telian kaikki liittymät ovat 4G liittymiä 100 Mbit/s maksiminopeudella. Tämä nopeus riittää (olosuhteiden suosiessa) mihin tahansa käyttöön.

- DNA:n liittymissä on paljon valinnan varaa. Halvimmassa liittymässä tulee rajaton 0,25 Mbit/s netti mukana, joka kelpaa riittävän hyvin sähköpostin käyttöön ja artikkeleiden lukuun, muttei paljon muuhun. DNA:lla on myös 21 Mbit/s 3G liittymiä, sekä 50-300 Mbit/s 4G liittymiä tarjolla.

- Elisan Saunalahti liittymissä on tarjolla halpa 3G 1 Mbit/s liittymä, ja kolme eri 4G liittymää 50, 200, ja 300 Mbit/s maksiminopeuksilla.

- Moi Mobiili käyttää DNA:n verkkoa, ja niissä nopeudet ovat 100 Mbit/s.

Yhteenveto - Paras Puhelinliittymä

Parhaan puhelinliittymän löydät miettimällä ensin mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Erityisesti internetin nopeuteen ja datan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Tämän jälkeen voit käydä läpi eri liittymät ja katsoa, mikä operaattori tarjoaa ominaisuudet halvimpaan hintaan. Jos et soita monia puheluita, kannattaa etsiä liittymä jossa on pieni kuukausimaksu. Suomessa on vain muutama operaattori, joten kaikkien tarjousten läpi käyminen ei vie kovinkaan paljoa aikaa.

Löydät linkit operaattoreiden sivuille ylempänä artikkelia.